Megújul az épületenergetikai tanúsítás rendszere

Új besorolási kategóriák – Mi lesz a már elkészült épületenergetikai tanúsítványokkal?

Korábban A+-tól I-ig összesen 10 energetikai kategóriába voltak sorolva az épületek, lakások. A követelménynek megfelelő kategória, azaz amit egy új építésnél el kellet érni az a C volt.

Az új rendszerben 2016. január 1-től dupla betűt kaphatnak besoroláskor az épületek AA ++-tól JJ-ig összesen tizenkét kategóriát. A követelménynek megfelelő kategória (új nevén „korszerű”) ebben a besorolási rendszerben is a CC, viszont míg korábban a C kategóriába a viszonyítási érték 96 %-tól a 100 %-ig teljesítő épületek kerültek, addig az új rendszerben a 100 % és a 130 % között teljesítő épületek lesznek besorolva. Korábban a C kategóriánál 3 db jobb kategória létezett, ami most 4 re bővül, a C kategóriánál rosszabb kategóriák száma eddig 6 db volt, ezután ez 7-re bővül.  

Energetika

A már meglévő épületenergetikai tanúsítványok 2016. január 1-jétől nem használhatók fel további tranzakciókhoz változatlanul. A korábban készült tanúsítványok alapján a tanúsítvány nyilvántartó rendszer egy pótlap kiállításával új tanúsítványt generál, ezt kell a továbbiakban használni. A tulajdonosok az új besorolásukról a tanúsítási rendszerben tájékozódhatnak: https://www.e-epites.hu/entan/ Itt igényelhető a kiállított pótlap, ami a korábban készült épületenergetikai tanúsítvánnyal együtt érvényes. Az érvényességi ideje a korábbi tanúsítvány kiállítási idejétől számított 10 év.

2016. január 1-től: Az új szabályozás szerint az adott épület összesített energetikai jellemzőjét egy a rendeltetéstől függő adott értékkel kell összehasonlítani. Az épületenergetikai minőségi osztályba sorolás az adott épület összesített energetikai jellemzőjének, és a rendeltetéstől függően előírt összesített energetikai jellemző arányának százalékos értéke.

Tehát megszűnik az épületek méret szerinti megkülönböztetése. A korábbi rendszerben két azonos fogyasztású társasház és családi ház között 4 besorolásnyi eltérés is lehetett. Elfordulhatott, hogy egységnyi alapterületre vetítve ugyanannyi energiát fogyasztott egy B besorolású családi ház és egy F besorolású társasház. A piaci átláthatóság érdekében ez a megkülönböztetés megszüntetésre került. A korábban készült tanúsítványokat a nyilvántartási rendszer automatikusan átváltja az új rendszerbe annak érdekében, hogy azok továbbra is használhatóak legyenek.

Felhasznált forrás: http://radlerepitesziroda.hu/